Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Bijvoet

Aangepast op: 23-08-2008 03:30 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Kruiden
Bij voet is een zwak aromatisch kruid, dat vroeger nog wel eens aan het bier werd toegevoegd, om het een mooie donkere kleur te geven.

De bijvoet is een overblijvende plant, die een gelijksoortig uiterlijk heeft als de alsem. De bloemetjes zijn klein, een beetje geel en ruiken citroenachtig als je ze fijnwrijft. Bijvoet wordt ongeveer een meter hoog, maar kan 1,5 meter hoog en vrij bossig worden. Ze komt veel in Nederland voor. Het is o.a. te vinden op braakliggend terreinen en naast akkers, wegen en spoordijken.

De wetenschappelijke naam is 'Artemisia vulgaris' en het behoort tot de composieten familie: een familie die van oudsher kruiden levert, die goed zijn voor de spijsvertering. Bijvoet wordt dan ook vooral om deze reden in gerechten gebruikt: als kruid bij zwaar verteerbare gerechten.

Bijvoet wekt de eetlust op en helpt eveneens bij het op gang brengen van de menstruatie. De Chinese kruidkunde gebruikt het kruid voornamelijk voor de voortplantingsorganen, om de baarmoeder te verwarmen, om bloedingen te stoppen of om bloedingen bij een te lange menstruatiecyclus af te remmen. Een leuke wetenswaardigheid is dat bijvoet helpt bij het verdrijven van insecten, vooral motten. Onder het kussen gelegd, beschermt het kruid tegen nachtmerries. In China worden van bijvoet geneeskrachtige staafjes (moxa staafjes) gemaakt. Deze worden gebruikt in de acupunctuur.

Bijvoet wordt van oudsher gebruikt om vermoeide reizigers te laten opknappen en hen tegen boze geesten en wilde dieren te beschermen. Romeinse soldaten legde het in hun sandalen tegen pijnlijke voeten, vandaar de naam 'bij'-voet. In 1656 schreef William Coles: "Als een infanterist het 's ochtends in zijn schoenen legt, kan hij voor de middag 40 mijlen afleggen zonder vermoeid te worden."

Bijvoet werd door arme mensen als tabak gebruikt, afzonderlijk of met andere kruiden.

Bijvoetpollen komen vooral voor in augustus en september en veroorzaken bij mensen die daar allergisch voor zijn hooikoortsachtige klachten. Een allergie voor bijvoetpollen gaat vaak samen met een allergie voor anijs, dille, komijn, selderij, peterselie, venkel, paprika en wortel.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.