Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Quinoa

Aangepast op: 13-10-2013 09:20 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Pseudograan quinoa (uitspraak Kien-wah) is geen graansoort, maar een Ganzenvoet soort; een aan de spinazie verwante plant uit de Andes in Zuid-Amerika. De plant is ongeveer 0,7-3,0 m hoog en heeft wit-gele bloemen. Het wordt al duizenden jaren gebruikt door de verschillende Indiaanse bevolkingsgroepen in de Andes. De kleine zaadkorrels worden wel behandeld als ware het een graanproduct. Ze worden gemalen en voor de bereiding van brood gebruikt, of ze worden met behulp van bacteriën gefermenteerd tot een soort zure pap.

De naam 'Quinoa' komt uit het Quechua, de oorspronkelijke taal van de Inca's, en betekent 'Moedergraan' of 'Supergraan'.

De 'wilde' quinoa heeft een zeer bittere smaak als gevolg van een beschermende coating om de zaden. De quinoa, die in de winkels ligt, is meestal ontdaan van deze onverteerbare en potentieel toxische schil.

Oorspronkelijk werd van quinoa geen bier gemaakt, maar omdat het geen gluten bevat, kan er prima een glutenvrij biertje mee gemaakt worden. (zie; Quinoabier)

Eigenschappen

Quinoa heeft een korte kooktijd (15 minuten) en is rijk aan vezels, proteïnen, vitamine B en bevat veel magnesium, ijzer en kalium.
De zaden lijken op een kruising van gierst en sesamzaad.
Het quinoazaad is meestal geel en heeft een grote kiem.
Het heeft een nootachtige smaak

Energie: ± 1337 KJ (320 kcal) per 100 gram
Eiwit: ± 14%
Vetten: 3-5 %
Koolhydraten inclusief zetmeel: ± 60%

Benamingen

  • De naam quinoa komt uit het Quechua (de taal van de Inca's) en betekent 'het moedergraan' of 'supergraan'
  • Botanische naam: Chenopodium quinoa
  • 'rijst van de Inca's'

Diversen

Voor bieren, die gebrouwen zijn met quinoa, zie; Quinoabier.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.