Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Brouwerijhuurder

Aangepast op: 29-12-2011 10:08 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Volgens PINT is een brouwerijhuurder:
"Een zelfstandige onderneming die onder een eigen naam maar zonder eigen brouwerij met een vaste regelmaat handelt in bepaald(e) bier(en) naar eigen receptuur en deze als hoofdactiviteit zelf commercialiseert."
(Bron: PINT.nl)

Volgens Zythos.be:
"Dit begrip werd indertijd door De Objectieve Bierproevers geïntroduceerd en nadien overgenomen door Zythos. Er wordt een brouwer mee aangeduid die, meestal om financiële redenen, niet zelf over een brouwuitrusting beschikt, maar wel een origineel, zelf ontwikkeld bier wil brouwen en daarom een beroep doet op de installaties van een andere brouwerij. Hij huurt m.a.w. een brouwerij en gaat daar met eigen materialen en eigen personeel zijn bier brouwen, zonder enige tussenkomst of hulp van de eigenaar van de brouwerij of diens personeel.
Het principe van de ‘brouwerijhuurder’ in zijn pure vorm is verdedigbaar. De technische uitrusting van een brouwerij is een zeer dure aangelegenheid, waarvoor niet elke kandidaat-brouwer het nodige geld heeft of een geschikte lening kan bekomen. Als men dan toch een eigen origineel bier op de markt wil brengen en eraan houdt het ook zelf te vervaardigen, kan het huren van een andere brouwerij een oplossing zijn. Het principe op zich is dus niet verkeerd. Helaas is het juist in deze sector dat zich de laatste jaren een echte wildgroei heeft voorgedaan en dat de consument geregeld geconfronteerd wordt met verhalen van mensen die zichzelf brouwerijhuurder noemen en beweren zelf te brouwen, maar het spel allerminst volgens de regels spelen. Vooral de basisvoorwaarde, dat het brouwen steeds zelf moet gebeuren, zonder enige tussenkomst of hulp van de brouwerijeigenaar of diens personeel, wordt vaak niet gerespecteerd. Het grote probleem voor de consument is, dat hij de waarheid van wat hem verteld wordt niet kan controleren: hij kan nu eenmaal niet bij elk brouwsel van elke echte of vermeende brouwerijhuurder naast de brouwketel staan om te zien of deze wel aan de regels voldoet.
Om deze reden geeft de vzw Zythos het begrip ‘brouwerijhuurder’ op en zal het niet verder hanteren.
"
(Bron: Zythos.be)

Voorbeelden

  • BIER+ (Zaandan NL)
  • Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret (Vleuten NL)

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.