Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Syndroom van Korsakov

Aangepast op: 01-07-2007 03:42 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Het 'Syndroom van Korsakov' is een ernstige vorm van hersenschade, die gekenmerkt wordt door geheugenstoornissen en ontstaat door een ernstig vitamine B1 tekort.

Dit ziekteverschijnsel komt met name voor bij mensen met een langdurig alcoholgebruik.

Ook niet-alcoholici kunnen een stoornis van het korte- en langetermijngeheugen krijgen wat lijkt op de ziekte van Korsakov. Dit kan gebeuren wanneer zij in een slechte voedingstoestand verkeren door bijvoorbeeld stoornissen in het maag-darmkanaal.

Oorzaak en gevolg

Als gevolg van vitamine B1-tekort ontstaan bloedinkjes in de hersenen. Door blijvende beschadiging treedt geheugenverlies op en raakt de oriëntatie in plaats en tijd verstoord. Ook kunnen afwijkingen optreden aan bijvoorbeeld het hart, de lever of de alvleesklier.
Korsakov is een ernstige vorm van hersenletsel, waarbij maar een beperkt herstel mogelijk is.

Belangrijkste symptomen

  • Concentratieproblemen
  • Desoriëntatie ten aanzien van tijd, ruimte en personen
  • Geheugenstoornissen
  • Hallucinaties
  • Verwardheid
  • Waanvoorstellingen
  • Zelfoverschatting
De patiënt verneemt deze meeste symptomen vaak niet, waardoor hij of zij niet doorheeft langzaam af te glijden naar deze ziekte.

Persoon Korsakov

Het syndroom is vernoemd naar de Russische psychiater S.S. (Sergej) Korsakov, die leefde van 1854 tot 1900 en werd geboren in Guss-Krustalinii, een plaatsje ten zuiden van Moskou. Hij werkte in de psychiatrische kliniek van de universiteit van Moskou en deed onderzoek op het gebied van de psychiatrie en neurologie. Hij was de eerste arts die het psychiatrisch ziektebeeld paranoia omschreef en het voortouw nam bij het streven naar een meer humane behandeling van mensen met een psychiatrische stoornis. Tussen 1887 en 1891 publiceerde hij een aantal wetenschappelijke verhandelingen over de gevolgen van overmatig drankgebruik.

Andere benamingen

  • Ziekte van Korsakov
  • (Engels: Korsakoff, Duits: Korsakow)

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.