Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Skal

Aangepast op: 06-11-2019 13:09 door 37.0.84.110 - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Skal is een stichting die toezicht houdt op de biologische productie in Nederland en is daartoe aangewezen door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Skal is wettelijk eigenaar en merkhoudster van het EKO-keurmerk. Het EKO-keurmerk betekent dat het product voldoet aan de Nederlandse nationale regelgeving, dus aan de EU-verordening voor biologische productie.
EKO

EKO


Doelstelling

Het doel van Stichting Skal is de consument zekerheid te bieden dat een product met de aanduiding "biologisch" ook werkelijk biologisch is voortgebracht. Skal doet dit door het uitoefenen van onafhankelijk toezicht op de biologische producenten d.m.v. inspectie, certificatie, sancties en communicatie.
In de statuten staan doel en werkwijze nader beschreven.

Taken

Skal houdt het toezicht op naleving van de publiekrechtelijke regelgeving voor de biologische productie in Nederland. Stichting Skal doet dit in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Skal is in 1985 opgericht onder de naam S.E.C. (Stichting Ekomerk Controle) en opereert sinds 1992 onder de naam Skal. Het kantoor is gevestigd te Zwolle waar circa 20 personen werkzaam zijn (ruim 16 fte).

Brouwerijen en Skal

Onderstaande brouwerijen staan (met één of meerdere bieren) onder controle van Skal of maken gebruik van grondstoffen, die onder controle staan van Skal:
  • Brouwerij Egmond met de SANCTI ADALBERTI Abdijbieren uit Egmond. Zowel Brouwerij en Verkoopmaatschappij zijn Skal gecertificeerd. Het proeflokaal tapt biologische bieren en frisdranken
Brouwerij 't IJ
Schrijft op hun website: "Al onze bieren zijn gemaakt van uitsluitend 'biologische' grondstoffen en zijn door SKAL gecertificeerd."
  • Brouwerij De Leckere
  • Budels
    Schrijft op hun website: "De Budelse Biologische bieren worden gebrouwen uit 100% biologisch geteelde grondstoffen; uit ecologische gerst en ecologische hop. Dit wordt gegarandeerd door het Eko-keurmerk Skal, dat aan deze bieren is toegekend."
  • Gulpener Bierbrouwerij B.V.
    Schrijft op hun website: "Limburgs Land is gecertificeerd door Skal, merkhoudster van het wettig gedeponeerde EKO-keurmerk."
  • Grunn

Externe links

Skal http://www.brouwerijegmond.nl

Links naar

http://www.brouwerijegmond.nl

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.