Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Gulpener

Aangepast op: 12-05-2009 14:52 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Bierbrouwerijen

Inhoudsopgave [Verbergen/Vertonen]


      Brouwerij
      Bieren
      Locatie
      Tijdschrift
   Linkies
      Links naar
      Referenties
      Externe links


Brouwerij

De Gulpener Bierbrouwerij is in Nederland "de grootste van de kleine brouwerijen". Dit zelfstandige familiebrouwerij werd in 1825 opgericht door Laurens Smeets onder de naam 'Gulpener Bierbrouwerij de Gekroonde Leeuw'. Rond 1840 werd ook een distilleerderij en wijnhandel toegevoegd aan de activiteiten. Later een azijn- en mosterdfabriek. Laatstgenoemde activiteiten zijn inmiddels weer afgestoten. Per 1 januari 1998 is een full-service horecagroothandel van start gegaan onder de naam Limburgse Horeca Centrale (LHC).

Op 1 januari 1996 werd een strategische alliantie met de Grolsche Bierbrouwerij gesloten om met name nieuwe speciaalbieren breder te kunnen introduceren en de positie op de speciaalbiermarkt te verstevigen.

De Gulpener Bierbrouwerij gebruikt alleen milieuvriendelijk geteelde hop en gerst van de boeren uit Limburg. De brouwerij staat centraal in de lokale gemeenschap en voelt zich verantwoordelijk voor zijn eigen mensen en voor de sociale infrastructuur in deze regio.

De Gulpener bieren worden gebrouwen met water uit eigen bronnen en sinds 2008(?) maakt de brouwerij weer gebruik van Nederlandse hop, nadat er bijna een eeuw geen hop meer in Nederland is verbouwd. Op een perceel in Reijmerstok, bij Gulpen, wordt weer hop geteeld. Met de opbrengst kan de brouwerij voor ca 70% worden voorzien in de jaarlijks benodigde hoeveelheid van deze grondstof.

Omzet: 13,5 miljoen
Werknemers: 70

Bieren


Locatie

Gulpen - Limburg (NL)

Tijdschrift

Sinds januari 2009 brengt Gulpener een nieuw magazine 'Puurzaam' over bier uit, dat 4x per jaar wordt uitgegeven.
Voor meer informatie zie; Puurzaam.

Linkies

Links naar

Referenties

Externe links

Website Gulpener

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.