Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Witbier

Aangepast op: 12-10-2013 12:16 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Witbier is van oorsprong een ongefiltreerd bovengistend tarwebier. Het wordt, naast gerstemout, bereid met ca 30% tot 50% tarwemout. In de Belgische en Nederlandse witbieren zijn vaak ook nog kruiden (zoals koriander en citrusvruchten) of andere smaakmakers toegevoegd. De kleur van een witbier ligt rond de 10 EBC. De tarwe geeft het bier een wrange en zurige smaak. Over het algemeen, een paar uitzonderingen daargelaten, zijn ze niet echt bitter.

De meeste witbieren worden troebel afgevuld en ondergaan nog een nagisting op de fles. Er zijn ook heldere varianten, die soms aangeduid worden met de term Kristal. De troebelingen worden met name veroorzaakt door zetmeeldeeltjes; Zetmeelwaas of zetmeeltroebel.
Door vroegtijdig het maischproces te stoppen, worden niet alle zetmeellichaampjes omgezet tot vergistbaar suikers. Dit kan gedaan worden door de wort vroegtijdig te koken. Een andere methode kan zijn door een weinig (ongemoute) tarwe toe te voegen tijdens het maischen en/of het kookproces.

Veel mensen drinken witbier met een schijfjes citroen en/of met een paar ijsklontjes.

De Duitse variant wordt Weizenbier genoemd.

Voorbeelden van witbieren;


Taalkundig

  • woordvorm: zelfstandig naamwoord
  • lettergrepen: wit - bier
  • enkelvoud: het witbier
  • meervoud: de witbieren
  • verkleinwoord: witbiertje (ev), witbiertjes (mv)

Vertalingen

Witbier is een typisch Belgisch / Nederlandse biersoort. Vertaling die in de buurt komen:
  • Limburgs: Witte

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.