Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Nagisting

Aangepast op: 30-10-2013 18:15 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Nagisting is het proces direct na de hoofdgisting. Het bier ondergaat een rijpingsproces in grote tanks en kan hierin enkele maanden verblijven. Sommige brouwerijen tappen het gist, dat zich langzamerhand op de bodem van de tank verzamelt, geregeld af.

Onder nagisting wordt ook het gistingsproces in het bierflesje verstaan:
Er zijn biersoorten, waarbij tijdens het bottelen nog een hoeveelheid gist en suiker wordt toegevoegd, zodat er nog een extra gisting plaatsvindt. Dit zijn de bieren met een zogenaamde depot in de fles. De smaak van zo'n bier ontwikkelt zich gedurende de tijd. Zo smaakt een bier na een maand soms totaal anders dan na een jaar. Door de hergisting wordt nog een extra hoeveelheid koolzuur gevormd. Deze zorgt voor de druk in het flesje en zorgt voor een mooie volle schuimkraag. De schuimkraag van een bier met nagisting in de fles heeft meest een mooiere schuimkraag dan een flesje dat met gefilterd bier en met koolzuurgas is afgevuld.

Vertalingen

  • Duits: Nachgärung
  • Engels: post fermentation

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.