Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Invertsuiker

Aangepast op: 12-08-2009 12:41 door ArPat - Gecategoriseerd als: Bier
Invertsuiker is een oplossing van glucose en fructose suikermoleculen, dat is ontstaan door een splitsing van sacharose moleculen door zure of enzymatische hydrolyse. Men kan gewone suiker toevoegen aan een brouwsel, maar men kan er ook voor kiezen om hiervoor invertsuiker te nemen. Gist kan invertsuiker namelijk sneller afbreken tot alcohol en koolzuur, dan sacharose. Gist hoeft namelijk geen energie meer te steken in het splitsen van de sacharose moleculen.

Voor de thuisbrouwer

Invertsuiker wordt bijna niet gebruikt bij het bierbrouwen. Wil men toch suiker toevoegen, dan kan men eventueel gebruik maken van invertsuiker. In de winkel is het nogal duurder dan gewone kristalsuiker. Men kan echter zelf invertsuiker maken door suikerwater (1 kg suiker in 1 liter water) en een theelepeltje citroenzuur, gedurende twintig minuten, zachtjes te koken en te roeren. Let er wel op, dat het citroenzuur de pH van de wort kan verlagen. U kunt dit eventueel neutraliseren met een beetje kalk.

Taalkundig

  • woordvorm: mannelijk zelfstandig naamwoord
  • lettergrepen: in - vert - sui - ker
  • enkelvoud: de invertsuiker
  • hyperoniem: suiker

Vertalingen

  • Engels: invert sugar

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.